VREMEPLOV – SVJETSKO PRVENSTVO U MALOM RUKOMETU ZA ŽENE – JUGOSLAVIJA 1957.

Prije 60 godina, u Virovitici i Beogradu, od 13. do 20. srpnja 1957., održano je I. svjetsko prvenstvo u malom rukometu za žene.

Jedan dio organizacije I. Svjetskog prvenstva u malom rukometu za žene dodijeljen je Virovitici jer je 50-tih godina 20. stoljeća bila poznata po ženskom rukometnom klubu „Lokomotiva“ i treneru Vilimu Tičiću. Zvali su je i grad rukometa zbog činjenice da je imala jedan od najljepših stadiona u bivšoj državi, a taj naziv se zadržao i do danas.

 

Stadion SD Drvodjelac Virovitica

Grad je za ovu prigodu bio svečano ukrašen zastavama zemalja koje su sudjelovale na prvenstvu.
Da bi se izbjegle gužve na blagajnama igrališta, ulaznice su se mogle nabaviti i u pretprodaji u informativnom uredu. Tu su se mogle dobiti i ostale informacije u vezi smještaja, prehrane, rasporeda natjecanja, polaska i dolaska vlakova te su se mogle kupiti razglednice Virovitice i prijaviti boravak.

Promet je bio posebno reguliran, osigurano je parkiralište za motorna vozila, a u dvorištu poduzeća „Trstika“ bilo je osigurano parkiralište za bicikle.

Za potrebe Svjetskog prvenstva stadion je proširen i mogao je primiti oko 5.000 gledatelja. Utakmice su održavane u večernjem terminu od 21,30 h za što je igralište moralo biti dobro osvijetljeno. Postavljeni su reflektori jačine 1000 svijeća s odgovarajućim štitnicima.

Na prvenstvu je sudjelovalo devet reprezentacija, a natjecanje se odvijalo u tri grupe. U Virovitici su se održavale utakmice A grupe i razigravanje za plasman od 7. do 9. mjesta. A grupu su činile sljedeće reprezentacije: Austrija, Danska i Rumunjska. U Beogradu su se igrale utakmice B grupe između Čehoslovačke, Mađarske i Švedske te C grupe između Jugoslavije, Njemačke i Poljske. Također, u Beogradu se odigravao i završni dio natjecanja za plasman od 1. do 6. mjesta.

 

Otvorenje I. SP u malom rukometu, reprezentacija Austrije

 

Otvorenje I. SP u malom rukometu, reprezentacija Rumunjske

 

…“Subota 13, srpnja, taj dugo očekivani dan, konačno je došao. Već u rane večernje satove nepregledne kolone ljudi kretale su Gajevom ulicom, prema stadionu SD „Drvodjelac“. Obilna kiša, koja je padala pred nekoliko dana, razblažila je zrak. Sparina se više nije osjećala. … Gledaoci oduševljeno pozdravljaju ekipe učesnika svjetskog prvenstva, koje su došle nešto prije početka da promatraju susret muških reprezentacija. Sunce je već zašlo, i prvi sumrak pomalo se spušta. No to ne smeta igračima jer je rasvjeta besprijekorna. Točno u 20,30 sati na znak trojice trubača na jarbol se diže zastava Međunarodne rukometne federacije i zastava Čehoslovačke, jer prvu utakmicu sudi Čehoslovak. Na drugi znak diže se jugoslavenska trobojnica. Nakon par časaka na stadion uz oduševljeni pljesak oko 4.000 gledalaca nastupaju reprezentacije učesnika I. Svjetskog šampionata.“…

 

Reprezentacije Austrije, Danske i Rumunjske na otvorenju I. SP u malom rukometu za žene, Virovitica 13. VII. 1957.

Sve utakmice svjetskog prvenstva igrale su se s novim bijelim loptama koje je izradilo beogradsko poduzeće „Sport“, težine 358 grama, obujma 56 cm. Bilo je izrađeno 30 lopti i sve su bile iste kvalitete i na milimetar podjednake veličine. Svaka lopta bila je zapečaćena u posebnoj kazeti. Delegat utakmice predao je kazetu glavnom sucu prije samog početka utakmice.

Utakmice u Virovitici sudili su suci Međunarodne rukometne federacije: Jan Doležal (Čehoslovačka), Gavrilo Gojnić (Jugoslavija), Gerhard Bothmler (Njemačka).

Ekipe reprezentacije Austrije i Rumunjske sa sucima: Gavrilo Gojnić, Jan Doležal, Željko Gregurić

 

Svjetsko prvenstvo u Virovitici pratili su strani i domaći novinari, iz Danske ih je bilo šestorica, iz Austrije i Rumunjske po jedan. Od domaće štampe bili su zapaženi izvještaji specijalnih izvjestitelja Glasa Slavonije, Večernjeg vjesnika, Beogradskog sporta, Narodnog sporta, Virovitičkog lista, radio Beograda, Zagreba i Osijeka. Svi novinari i fotoreporteri za vrijeme igranja utakmica bili su smješteni na istočnoj strani igrališta uz samu liniju za nesmetan i bolji pregled utakmica.

 

Trenutak s utakmice Austrija – Rumunjska

 

Novinari na I. SP u Virovitici. S desna: Zvonimir Prpić –Lolo, Ervin Mačković, Petar Janošević

 

Radio Graz direktno je prenosio utakmicu Austrija – Danska. Bio je to prvi radio prijenos iz Virovitice.

Za vrijeme pauza gledaoci su se mogli okrijepiti bezalkoholnim pićima, pivom, sendvičima i slasticama u bifeu na južnoj strani stadiona, a tijekom utakmice kod raznosača.

Na svečanom prijemu kod predsjednika NO-a općine Virovitica, predsjednik svjetske međunarodne rukometne federacije Ludvig Klima rekao je i sljedeće: „Proputovao sam mnoge evropske zemlje, vidio mnoge stadione, ali takav, kao što ga ima Virovitica, u Evropi se zaista ne može pronaći“.

Prijem reprezentacija , Virovitica14. VII. 1957.

 

Prema očekivanjima, prvo mjesto u malom rukometu za žene osvojila je Čehoslovačka, drugo Mađarska, treće Jugoslavija, a dalje slijede: Njemačka, Danska, Austrija, Poljska, Švedska i Rumunjska.

Danas, kada govorimo o rukometu, upotrebljavamo samo riječ rukomet. U vrijeme održavanja ovog Svjetskog prvenstva igrao se i veliki rukomet s 10 igrača u polju i vratarom, na nogometnom igralištu u kopačkama. Mali ili dvoranski rukomet igrao se na igralištu današnje veličine sa šest igrača u polju i vratarom.

Ova sportska obljetnica obilježena je Okruglim stolom u Gradskom muzeju Virovitica (15.lipnja 2017) i međunarodnom prijateljskom utakmicom ženskih rukometnih reprezentacija Hrvatska – Srbija (16. lipnja 2017).

Vilim Tičić- trener reprezentacije Jugoslavije i „Lokomotive“ Virovitica

 

Beograd, utakmica Jugoslavija – Danska, u skoku Ladislava Horak

 

Katarina Hosi u svom poznatom skok šutu, utakmica Jugoslavija – Njemačka, Beograd

 

Reprezentacija Jugoslavije: Nada Vučković („Lokomotiva“ Zagreb), Anka Evetović („Spartak“ Subotica), Jelena Genčić („Lokomotiva“ Virovitica), Vukosava Lukin (Crvena Zvezda“ Beograd), Katarina Hosi-Tičić („Lokomotiva“Virovitica), Vlasta Nikler(„Lokomotiva“Zagreb), Marija Šerbeđija(„Spartak“ Subotica), Branka Mihalić („Lokomotiva“ Virovitica), Ankica Ostrun(„Lokomotiva“ Virovitica), Ladislava Horah(„Lokomotiva“ Virovitica), Erika Tot(„Spartak“ Subotica).

 

Autor: Dubravka Sabolić, Gradski muzej Virovitica

3 thoughts on “VREMEPLOV – SVJETSKO PRVENSTVO U MALOM RUKOMETU ZA ŽENE – JUGOSLAVIJA 1957.

    1. SAD SAM PROVERIO : VUKOSAVA LUKIN JE TADA BILA U RK “C.ZVEZDA” A KASNIJE JE PREŠLA U RK “SLOBODA” BEOGRAD,GDE SAM JA 1962 SA 14,5 GODINA POČEO DA BRANIM ZA MUŠKU EKIPU.POŠALJITE MI MAIL DA VAM POŠALJEM FOTJU. stankekamera@gmail.com
      pozdrav
      Stanke

Odgovori